By using our website, you consent to the use of cookies in accordance with the Cookie Policy.

7 ok, amiért nem haladsz tovább az edzésben vagy a diétában

Sok emberrel előfordul, hogy elérkezik egy olyan pontra, amikor valamilyen okból kifolyólag nem tud tovább fejlődni, vagy a diétájában előrébb haladni. Ma hoztunk Nektek megoldást ezekre a problémákra.

Előfordulhat, amikor a fejlődés megreked, annak ellenére, hogy továbbra is "minden helyes dolgot" megteszel, mint például a helyes étkezés, megfelelő edzés, elegendő pihenés és így tovább. A testünk a folyamatos fogyástól kezdve eljut egy bizonyos számnál való megrekedésig. Vagy az izomépítéstől és az erősödéstől oda jutunk, hogy egy-két hétig úgy tűnik, nem tudunk semmi nehezebbet felemelni.

Honnan tudhatod hogy a fejlődésed folyamata megrekedt? Az esetek nagy többségében ez valójában csak a koncentrációval, a követéssel és a fegyelemmel kapcsolatos problémák álcázása. Mielőtt azt gondolnád, hogy megrekedtél, vedd figyelembe a következőket: 

1. Milyen a táplálkozásod valójában? Gyakran azt hisszük, hogy szorgalmasak vagyunk, amíg rá nem jövünk, hogy néhány hétnyi nagyszerű étkezés után elkezdtünk lazsálni. "Ó, eddig jól viselkedtem, csak most az egyszer..." és "Hmmm, persze, miért is ne" egyre gyakoribbá válik, ahogy elkezdünk visszaesni a régi szokásokba. És még ha megfelelő mennyiségű ételt is fogyasztasz, akkor is ott van ez: ahogy fogysz, az anyagcseréd lelassul. Ez nem szabotáló fekete mágia, hanem tudomány. Egyszerűen szó szerint kevesebb van belőled, amit a testednek fenn kell tartania. 

Lehet, hogy egyszerűen azért kerültél rekedtél meg, mert elérted az elfogyasztott kalóriák és az elégetett kalóriák egyensúlyát! Ez azt jelenti, hogy a kalória bevitelt módosítani kell a további fogyás érdekében. Ha tömegnövelésre törekszel, vajon elég kalóriát fogyasztasz az izomnövekedés elősegítéséhez? Két hétig kötelezd el magad újra, kövesd nyomon az étkezéseket, és nézd meg, hogy a fejlődés visszaáll-e!

2. Milyenek az edzéseid valójában? Ha már hetek vagy hónapok óta tart egy edzésterv, fogadok, hogy a kezdeti csillogás már elkopott. Kihagytad az utolsó ismétlést, kihagytál egy-egy gyakorlatot, vagy unatkoztál és haza akartál menni?

Tudom, hogy amikor az edzőteremben platóba kerülök, az általában azért van, mert nem hajtottam magam olyan keményen, mint korábban. Két héten át szorgalmasan kövesd az edzésed, és nézd meg, hogy ezek a változtatások visszarúgnak-e a helyes útra.

3. Milyen minőségű az alvásod? Ezt a legtöbb ember kihagyja. Edzenek, helyesen táplálkoznak, de valamilyen okból kifolyólag nem alszanak eleget. Az alváshiány fokozott stresszhez vezet, kevesebb idő jut a szervezetünknek az izomzat újjáépítésére, a megerőltető tevékenységből való regenerálódásra, és így tovább. 

      Tehát mit lehet tenni abban az esetben, ha a fejlődésünk megakadt? Minél régebb óta edzünk, minél idősebbek leszünk, és/vagy minél fejlettebbek leszünk az edzésben, annál valószínűbb, hogy a fejlődés megreked, és annál inkább szükség lesz arra, hogy apró győzelmeket arassunk, felkészüljünk a mélypontokra, és erőt vegyünk rajtuk.

Íme, hogyan arathatod le a saját kis győzelmeidet, és hogyan bizonyíthatod be magadnak, hogy akkor is fejlődsz, amikor éppen mélyponton vagy:

1.Kövess nyomon minden sorozatot, ismétlést és edzést! Találj módot arra, hogy ma valamilyen módon jobb legyél, mint tegnap voltál, és bizonyítsd be magadnak, hogy még mindig fejlődsz - még akkor is, ha ez a fejlődés más módon történik, mint ahogyan korábban haladtál. Mindaddig, amíg valamilyen módon fejlődtél valamiben - a felemelt súly teljes nagysága, a két sorozat közötti idő csökkenése, egy plusz ismétlés vagy egy plusz kiló felemelése -, addig bizonyítsd be magadnak, hogy fejlődtél. 

2.Örülj a kis sikereknek is! Ezek az apró, kis győzelmek azok, amelyek a határon túlra lökhetnek minket. Elég kis győzelem, és elérhetjük azt a fordulópontot, a mélypont végét, ahol a fejlődés ismét folytatódik.

Találj módot arra, hogy minden nap valamilyen módon egy apró győzelmet érj el, ami azt mutatja, hogy egyre jobb/gyorsabb/erősebb leszel.

3. Ne csak a mérlegre összpontosíts! A mérleg hazudhat. A mérleg akkor is határozottan lassulni fog, ha egészségesebb módon haladsz előre, egyszerűen azért, mert kevesebb súlyt kell leadnod, mint korábban! Az is lehet, hogy plusz vizesedéssel, vagy puffadással, vagy menstruációval, vagy bármi mással van dolgod. 

Szóval, kövess más dolgokat is! Íme, mit követhetsz nyomon, hogy segítsen motiváltnak maradni egy megrekedt időszak alatt:

-Kéthetente készíts fényképeket! Kit érdekel, ha a mérleg nem mozog? Jobban nézel ki? Jobban érzed magad? Jobban állnak a ruháid? Ez a fejlődés.

-Végezz méréseket! Lehet, hogy a mérleg nem mozdul, de a derekadból fél centit lefaragtál. Vagy talán negyed centit adtál hozzá a karodhoz.

-Kövesd nyomon a testzsírszázalékod! Volt egy testépítő, akinek a súlya emelkedett, de a testzsírszázaléka csökkent. Ha csak a mérleget követte volna, lehet, hogy pánikba esett volna a "mélyponton". Szerencsére több mérőszámot is követett, és ezt a lendületet használta fel arra, hogy győzhessen.

A cél az, hogy következetesen bebizonyítsuk magunknak, hogy egy lépéssel közelebb jutunk a célunkhoz.

4. Variáld át az edzésedet! Ha ugyanazt a tevékenységet végzed újra és újra, a tested egyre megszokottabbá válik ebben a tevékenységben. Valójában a tested képes megtanulni és alkalmazkodni, miután elégszer csináltad ugyanazt a dolgot, így kevesebb kalóriát éget el a folyamat elvégzéséhez. Szóval keverd meg egy kicsit!

5. Variáld át az étrendedet is! A szervezeted is hozzá tud szokni a kalóriákhoz (nem beszélve a sokat emlegetett, de ellentmondásos "éhségüzemmód" elméletről), és néha nehezen tud fejlődni. Ha már lefogytál, a szervezeted most már naponta jóval kevesebb kalóriát éget el. Ez azt jelenti, hogy módosítani kell a kalóriabevitelt! Ezért én azzal kezdeném, hogy nyomon követed a beviteledet, és meghatározod, hogy mennyi kalóriát kellene fogyasztanod. 

6. Pihenj eleget! A pihenés olyan fontos része az egészséges életmódnak, hogy azt is kiemelten kell kezelni.

Ha túl sokat próbálsz tenni, vagy a fejlődésed megakadt, fontold meg, hogy egy hétig pihenj, koncentrálj újra az alvásra és a regenerálódásra, és jöjj vissza felfrissülve.

7. Értékeld át a céljaidat! Próbálj ki valami mást! Adj a testednek esélyt a regenerálódásra, majd térj vissza hozzá. Ha kizárólag a mérlegre koncentrálsz, és az leáll, az lehangoló lehet. Tedd hát félre a mérleget egy hónapra, és helyette koncentrálj az erősödés és a jobb táplálkozás folyamatára! Ne stresszelj, és ne feledd, hogy élvezd a játékot, amit játszol!

A siker legnagyobb előrejelzője az életünkben a bátorság (ami fejleszthető). A bátorság az, amire szükséged van ahhoz, hogy átvészeld ezeket a lassú heteket. Ezekben a mélypontokban derül ki, hogy ki az igazán elkötelezett. 

Én hiszek abban, hogy akár Te is lehetsz az, akiben az összes ehhez szükséges bátorság megvan!

Search